,

Jerslev-Hellum-Mylund sogne

Til forsiden

Kalender -det sker

  Seneste nyt

 

Seneste nyt

Kontoret

Adresseliste

Links

 

KIRKEN
Gudstjeneste
Dåb
Konfirmation
Bryllup
Begravelse
Præsten
SOGNELIV
Koncerter og Kunst
Børne-Ungdomskor
Spejder
Kirkekor
Kirkeligt Samfund
Litteraturkredsen
Besøgstjenesten
SOGNE
Historie
Menighedsråd
Kirkegårde

 

Diverse
Arkiv

 

 

Juleaften 2014

Juleaften blev alle tre kirke godt besøgt og der måttes finde ekstra stole for at alle kunne få en siddeplads. Her et billede fra Mylund kirke.

Skolens juleafslutning i kirken

Toftegaardsskolens elever var med til gudstjeneste i Jerslev kirke inden de gik på juleferie, hvor bl.a. kirkens B&U kor medvirkede med sangen til alle folk har brød .

B&U korets jul i Hellum kirke

Børne og ungdomskorets egen julekoncert blev holdt i Hellum kirke med julesange og sange fra efterårets repetoire.  Efterfølgende var der julearrangement i Multihuset, hvor koret gik Lucia optog og sang nogle flere sange.

...Derfor bære blus vi med glæde

Årets julekoncert i Jerslev kirke blev en smuk og let koncert med et meget varieret program, hvor  der blev samlet ind til julehjælp til de fattige i sognet. Korene sang julesange alene og sammen med Peter Schaksen og Nanna Rønne akkompagneret af pianisten Carsten Kær Nielsen.

På Herrens Mark...

Min Gud, min Gud hvorfor har du forladt mig...

Sidste søndag i kirkeåret fejredes med to ungdomsgudstjenester i Mylund kirke. 23 unge mennesker mødtes i en weekend og lavede drama, lys, musik, sang og kor i kirken.  Det var et tilbud til årets kommende konfirmander samt dem som var konfirmeret inden for de sidste par år. Det hele mundede ud i to gudstjenester, som de unge havde været med til at lave. Der var fint fremmøde til begge gudstjenester, som var for de kommende konfirmander i provstiet. Det var kirkens egen præst der stod for gudstjenesterne og temaet for gudstjenesterne var historien om den fortabte søn. I gudstjenesten kunne man opleve gospelmusik, fællessang og drama mm. Under nadveren var der forskellige stationer i kirken, hvor de unge kunne skrive en bøn, tænde lys, og gå til alters mm. 

Se flere billeder her...

Kirkens B&U kor på tur til Vodskov kirke

108 børn og unge fra hele Nordjylland var samlet en hel dag under ledelse af Betty og Peter Arendt fra Haslev kirke  og afsluttede dagen med en koncert i Vodskov Kirke. Pigerne fra koret fik lært mange nye sange og sangteknik.

Kulturkirken fejrede "Spil dansk dagen"Det blev en rigtig fin og stemningsfuld aften i Mylund kirke med et meget varieret program. Korene sang klimasange og årtidens sange. Mikael Skjødt Sørensen spillede nogle af sine egne sange, som havde sine egne fine udtryk, som blev ledsaget af bas og klaver. Peter Schaksen sang "Efterår" af Steffen Brandt og månedens salme "Skyerne gråne" i en ny fortolkning sammen med kirkernes B&U kor.

 Jørgen Pyndt i forsamlingshuset

Mange var mødt frem for at høre Jørgen pyndt fortælle om sin barndom og ungdom og til journalist på tv nord. Arrangementet var blevet til i et samarbejde bl.a. mellem Grundtvigs forum, Jerslevs menighedsråd med flere.

Børnehøstgudstjeneste i Hellum kirke

Høstgudstjensten i Hellum kirke blev noget af et stort tilløbsstykke i år med over 120 deltagende i gudstjenesten og det efterfølgende arrangement i Multihuset. Det fylder meget i Hellum kirke og multihuset, så nogle måtte sidde på gulvet. Kirkens minikonfirmander og B&U kor medvirkede ved gudstjenesten. Efter Gudstjenesten var der fakkeloptog til Multihuset hvor der var fællesspisning og auktion over høstofre til fordel for Sheba børnene, hvor der ialt blev samlet omkring 5600 kr. ind.

Fyld kirken Danmarks kirker 2014

 

Der var livsglæde og stor begejstring over den alternative gudstjeneste, der var tilrettelagt af en gruppe lokale folk. Bl.a. var dagens kirkebøn skrevet af nogle af de ældre i sognet og der var mange forskellige indslag til gudstjenesten bl.a. stomp over "Nu falmer skoven trindt om land" og afrikansk dans af korene mm. Se billederne fra dagens gudstjeneste her...
Se flere billeder her...
Læs dagens prædiken her...


Nordjyske var også med til gudstjenesten se og læs deres reportage her...

Årets Høstgudstjeneste i Mylund kirke

Med en smuk pyntet kirke med hyldebær, hybenfrugter og neg blev årets høst gudstjeneste i kirken fejret med bl.a. sang og afrodans mm. Under nadver sang koret en gammel kendt høstsang "En stille høstlig brusen" som man sjældent hører mere. Desuden kunne man igen høre "Dine Hænder er fulde af blomster" som koret ikke har sunget siden Grethe Klyver Christensen var organist i kirken.

Efter gudstjenesten var menighedsrådet vært for  kage og kaffe til alle fremmødte under den smukke septembers himmel med sin lysende blå farver i et dejligt solskinsvejr.

Se flere billeder her...

Konfirmandstuen har fået nye vinduer

I august måned blev konfirmandstuens vinduer udskiftet med nye vinduer... Nu er det så Mylund kirkes vinduer der skal skiftes som forventes at ske i uge 43...

Høstgudstjeneste for Rosengården i Jerslev kirkeI begyndelsen af september var Rosengaarden forbi og holdt deres høstgudstjeneste i Jerslev kirke.

Mogens kom forbi til markedsgudstjeneste...

Mange var mødt frem for at være med til den årlige gudstjeste i markedsteltet tidlig søndag morgen hvor der blev serveret morgenkaffe og rundstykker. Tv2 nord dukkede op og ville også være med til gudstjenesten, hvor bl.a. kirkens voksenkor medvirkede med korsang og fællessang.

Se indslaget fra TV2nord her...

Se flere billeder her...

Gregoriansk koncert i Mylund kirke

VENI, SANCTE SPIRITUS!


Søndag aften den 15. juni i sommervarmen var der koncert med Veikko Kiiver i Mylund Kirke. Veikko Kiiver er en estisk sanger og musiker, som er bosat i Stokholm, hvor han synger, spiller og underviser i musik. Han er meget optaget af den tidlige religiøse musik, og publikum fik smagsprøver på den gregorianske musik og værker af Hildegard von Bingen, som var en af de første kvindelige kristne tænkere og komponister. Hendes visioner og mystiske oplevelser blev kendt i samtiden og eftertiden gennem hendes virke som abbedisse på et benediktinerkloster. Hun blev helgenkåret i 2012, og hendes musik og visioner har fået en renæssance i den moderne verden.Under koncerten fortolkede Veikko Kiiver musikken på klaver og nøgleharpe. og kirkens organist medvirkede på orgel og klokker. Det gav en meditativ stemning, og Veikko Kiivers smukke stemme bragte de latinske messedele ud i hele Mylund Kirkes gode akustiske rum. Koncerten var godt besøgt med over 70 fremmødte, og mange benyttede sig af tilbuddet om en kop kaffe efter koncerten, hvor
Veikko Kiiver fik mange rosende ord med på vejen.


 

Friluftsgudstjeneste ved Hellum kirke 2. pinsedag

Igen i år blev der fejret friluftgudstjeneste ved Hellum kirke hvor kirkens B&U kor samt voksenkor medvirkede. Desuden medvirkede musikeren Mikael Sørensen på guitar og klaver. Det blev fjeret med musik af bl.a. Arne Andreasen og musik af Jens Nielsen. Efter gudstjenesten kunne man nyde sin medbragte mad i strålende solskin.

Pinsedag
Søndag den 8. juni kl. 11.00 Jerslev kirke


 
I anledning af pinsen blev der holdt der fødselsdaggudstjeneste i Jerslev kirke med dobbelt barnedåb. Pinsen er den kristne kirkes begyndelse og derfor kaldes pinsen også for kirkens fødselsdag. I dagens blev der bl.a. sunget både gregoriansk sang og en brasiliansk salme om Pinsen efter gudstjenesten var der kage og sodavand mm. i våbenhuset.

Se salmer og dagens tekster til gudstjenesten her..

Danmark BefrielseI anledning af Danmarks befrielse blev der holdt gudstjeneste i Mylund kirke den 4. maj, hvor bl.a. de lokale spejdere og hjemmeværnet deltog. Ved gudstjenesten prædikede Knud Erik Lægsgaard og kirkens voksenkor og sangeren Peter Schaksen medvirkede. I dagens anledning havde Tenna Lyng Svensson gendigtet den svenske julesang "Koppången"

Sangen kan høres her...

Konfirmation
Igen i år blev der afholdt konfirmation i alle tre kirker med selfies

Se billeder her fra de begivenhedsrige dage her...


Visionsmøde
Hvad vil vi med vore kirker?

   

En tirsdag i april blev der afholdt visions møde i konfirmandstuen, hvor kirkens fremtid blev diskuteret med nye ideer til hvordan man kunne forestille kirkens og kirkegårdens fremtid kunne se ud.


Koncert i Jerslev kirkeUmiddelbart efter påske var der koncert i Jerslev kirke med sangskrivere fra Engelsholms slot (Højskolen for musik og kunst) som blev en dejlig oplevelse for de fremmødte. Det var nogen fine personlige sange, der blev smukt fremført med overbevisning. Og sikke en fin lyd din unge mennesker havde fået lavet til dagen stemmerne og deres instrumenter fremtrådte smukt i kirken.

Se flere billeder her...

Påskedag 

Blev fejret i Jerslev kirke, med mange fremmødte. Kirkens kor var med til at fejre Kristus opstandelse med korsange akkompagneret af Mikael Sørensen på guitar og klaver. Koret præsenterede i år en argentinsk påskesalme i en oversættelse af Holger Lissner. Desuden to sange med samme titel "Han er opstanden" af Knut Nystedt og Merethe Kuhlmann.

Langfredag   

Langfredags gudstjenesten blev  igen i år en stemningsfuldgudstjeneste hvor Ann Sofie Olesen medvirkede på tværfløjte. Hun spillede bl.a J.S. Bach Partitita i a-mol Sarabande samt  Siciliano akkompagneret af kirkens organist.  

Palmesøndag

Var der børnegudstjeneste i Jerslev kirke, hvor minikonfirmander og kirkens børne og ungdomskor medvirkede. Dagens præst var emeritus Arne Kronborg, der fortalte om Palmesøndag ved hjælp af en flipover præsentation, som fangede børnenes interesse. Tenna havde planlagt gudstjenesten, som blev en vellykket oplevelse, hvor minikonfirmander opførte hele påskefortællingen fra palmesøndag til påskedag og havde skrevet bønner til dagens gudstjeneste. Kirkens B&U kor deltog med sange der handlede om dagens evangelium bl.a. skrevet af Sigurd Barret og Tove Anthonsen.

Fastelavn med minikonfirmander og B&U kor

Fastelavns føndag blev fejret med medvirken af kirkens B&U kor samt minikonfirmanderne. Koret sang for på fællessalmerne og præsenterede en ny velsignelses melodi af Arne Andreasen Må din dag få glæde. Minikonfirmanderne havde pyntet kirken og lavede et par optrin med nogle af Jesus undere bl.a. at forvandle vand til vin og Arne Kronborg prædikede over dagens evangelium med tegninger til at illustrere med.

Se flere billeder her...

Film i kulturkirken

 

I februar måned kunne man opleve filmen om Hernings kirkes Drenge og mandskor i kulturkirken. Filmen handlede om ledelse, social arv, fantastiske stemmer og vilje af stål. På den jyske hede har organisten og dirigenten Mads Bille skabt et kor af international klasse med drenge fra alle sociale kår. Et projekt der normalt kræver en millionby som grundlag, men en ildsjæl kan også gøre det. Et filmhold har fulgt Herning Kirkes Drengekor. Koret er Danmarks største leverandør af sangtalenter til konservatorier og Opera Akademiet. Dirigent Mads Bille finder sine drenge i 3. klasse, og de bliver ofte i koret i over 10 år. Der kommer ingen, eller meget få drenge fra hjem med klaver og PH-lamper. Dirigenten Mads Bille insisterer på, at talent er tilstede overalt. Det handler om at skabe forudsætninger for, at talentet kan folde sig ud. Det handler ikke om arv, men om miljø. 


Kyndelmisse 

Fotos Chr. Nørgaard

Kyndelmissen i kulturkirken blev i år blev rost for sin mangfoldighed. Det blev en fin og smuk musikalsk andagt, hvor læsningerne blev læst op af børn og voksne fra menigheden og korene. I dagens anledning var kirken pyntet med levende lys i og udenfor kirken. Temaet for andagten var lys, som mange af sangene og salmerne handlede om. En af de nye sange der blev sunget var: Vitae Lux, der handler om Livets Lys og Livets Kraft, der giver os håb og mod og leder os i de kolde mørke vinternætter.

Gudstjenesten blev indledt med børn, der tændte lys i kirkens bænke og i kirkens moseeg (lysglober) ledsaget af tekstlæsning og lydkulliser lavet af Carsten Kær Nielsen på klangskåle og div. instrumenter. Peter Schaksen og Nanna Rønne sang Vitae Lux, der blev efterfulgt af kirkens voksenkor. Kirken var pyntet med smukt farvet lys, der skiftede undervejs i andagten mellem læsningerne, som var kreeret af kirkesanger Tenna Svennson, der også supplerede fællessalmerne med smukke overstemmer.  Til ledsagelse af salmer og korsange medvirkede Alma Hansen på tværfløjte. Og kirkens band bestod af Mikael Sørensen, der spillede guitar og trommer samt Alma Hansen, der spillede bas. Arne Kronborg var dagens liturg, der stod for bønner og velsignelse. 

Gudstjenesten var bygget op af veksling mellem læsninger, salmer, korsange og solosange. Så man kunne høre kirkens børnekor, voksenkor og solister synge og til stor glæde for alle var pandekager til alle efter andagten i våbenhuset.

Se flere billeder her...

"Slemslev"


Trods sne og glatføre var mange mødt frem til Grundtvigs forums arrangement for at høre og diskutere med forfatteren Per Andersen, fra Jerslev der fortalte om sin bog ”Slemslev”. Under foredraget læste han bl.a. uddrag fra bogen.

Gudstjeneste aflyst pga. voldsomt snevejr og fygning

Pga. meget kraftig snefald og snefygning måtte den tidlige gudstjeneste aflyses i Hellum kirke den anden søndag efter hellig tre konger...

Den store stilhed i kulturkirken

I januar måned kunne man opleve filmen Den store stilhed (Die Grosse Stille). En af de tilstedeværende unge filmgængerne havde selv været i klostret for et år siden og kunne fortælle mere end det filmen viste, og som gav aften en anden dimension. Helt klart en film der kan anbefales.

 "Mærk stilheden "Det er en skam, verden har mistet fornemmelsen for Gud." Sådan lyder en af de meget få sætninger, der overhovedet siges i den næsten tre timer lange film  af Phillip Gröning. Stort set er filmen tavs og musestille. Og langsom. Ligesom de munke, den handler om.

Den er optaget i klosteret Grande Chartreuse, moderhuset for den strenge katolske munkeorden karteuserne. Der er normalt ingen besøgende, ingen retræter, ingen samtale mellem munkene (bortset fra den for arbejdet nødvendige samtale – og så en kort frihedsstund om eftermiddagen). Munkene forlader sjældent deres celler, hvor de bruger tiden på bøn og åndelige studier. De lever faktisk som eremitter, blot med et minimalt arbejds- og bønsfællesskab.

Konfirmander faldt i søvn i kirken

 Klokken var nu også næsten halv tre, før de sidste lagde sig til at sove, men snak og hygge skal der være plads til, når to 7. klasser mødes i kirken med soveposer, luftmadrasser, bamser og bibler.

Jerslev-Hellum-Mylund sognes kommende konfirmander fik en ekstra konfirmandoplevelse, da de overnattede i Jerslev Kirke fra lørdag den 11. til søndag den 12. januar. De mødte i kirken kl. 16 til bibel-race, drama, pizza og filmhygge, og netop som de troede at det var sengetid, kom der en gruppe voksne spejdere og forstyrrede freden med et natløb, der blandt andet involverede en kiste med et levende lig og noget bålmad.

Kirkeklokkens klang var ikke en velkommen lyd næste morgen kl. 8, men på den anden side var det bedst at få ryddet alle madrasserne og soveposerne til side inden gudstjenesten begyndte kl. 9.30. Efter en hurtig morgenmad i spejderhuset var konfirmanderne med til at lave gudstjeneste, og heldigvis var en del af deres forældre mødt op for at være med. Det var en træt flok unge mennesker forældrene fik med hjem efter gudstjenesten. De fleste syntes at natløbet havde været det sjoveste, men at det godt måtte have været meget mere uhyggeligt.

Året der gik 2013...


Læs også om kirke og sognehistorie. Artiklerne er hentet fra bøgerne 
"Fra land og by" og fra kirkebladet.

Nyt fra gamle dage Jerslev kirke 

Nyt fra gamle dage Hellum kirke

Nyt fra gamle dage Mylund kirke

 

                                                                                      Til sidens top

Kirkens hjemmeside opdateres af organist Jørn Andersen